Jak przetrwać remont kuchni i nie zwariować – moje sprawdzone sposoby

Home Foros Preguntas y Respuestas en torno al proceso de selección IMSS Jak przetrwać remont kuchni i nie zwariować – moje sprawdzone sposoby

Etiquetado: 

Viendo 1 entrada (de un total de 1)
  • Autor
    Entradas
    wilbertboldt38wilbertboldt38
    Participante

Materiały w skandynawskim wnętrzu to podstawa. Drewno, len, bawełna, wełna. Ale uwaga na podróbki. Sztuczne panele imitujące drewno wyglądają tandetnie i szybko się niszczą. Lepiej zainwestować w prawdziwy dąb lub sosnę, choćby na małym stoliku kawowym. Ja wybrałam blat z litego drewna na nogach z metalu malowanego proszkowo. Taki stół jest stabilny i nadaje się zarówno do pracy, jak i do kolacji. A jeśli chodzi o tekstylia, to stawiam na naturalne tkaniny. Narzuta z wełny merynosa jest ciepła i nie mechaci się. Poduszki w poszewkach z lnu łatwo się piorą i nie elektryzują włosów. I jeszcze jeden detal: nie przesadzajcie z ilością wzorów. Maksymalnie dwa wzory w jednym pomieszczeniu, reszta w stonowanych kolorach.

W weekendy lubię eksperymentować z kawą przelewową, używając chemexu. To zajmuje więcej czasu, ale daje satysfakcję. Wtedy kącik kawowy zamienia się w małe laboratorium smaku. Na blacie ląduje waga, młynek ręczny i czajnik z termometrem. Wszystko mieści się na powierzchni 40 na 40 centymetrów. Po zaparzeniu sprzątam od razu – to klucz, żeby kącik nie zarósł bałaganem. Nawet wersalka, która stoi dwa metry dalej, nie kusi, żeby rzucić na nią koc i książki – staram się utrzymać porządek, bo wtedy kawa smakuje lepiej.

Goście na noc to kolejny temat, który spędza sen z powiek wielu osobom. W moim przypadku sprawdziła się kanapa z funkcja spania. Długo szukałam modelu, który nie wygląda jak typowa wersalka z PRL-u. Znalazłam egzemplarz z mechanizm DL, który rozkłada się płynnie i bez wysiłku. Szerokość spania 140 cm to wystarczająco dużo dla dwojga znajomych, a w ciągu dnia sofa służy jako wygodne siedzisko. Tapicerka welurowa w odcieniu butelkowej zieleni nadaje wnętrzu głębi. Przyznam, że na początku obawiałam się, czy welur nie będzie zbierał kurzu i sierści. Okazało się, że nowoczesne tkaniny są łatwe w czyszczeniu wystarczy odkurzacz z miękką szczotką. I to jest właśnie sedno stylu skandynawskiego nie chodzi o perfekcję, ale o to, by meble służyły nam na co dzień.

Rano szukam filiżanki, a znajduję stertę dokumentów i klucze. To był ostatni dzwonek – postanowiłam wydzielić w kuchni konkretną strefę tylko na kawę. U mnie kącik kawowy w domu zmieścił się na blacie o długości 60 centymetrów, tuż obok zlewozmywaka. Na ścianie zawiesiłam półkę z czarnymi, matowymi szklankami i dzbanuszkiem do mleka. Pod spodem postawiłam metalową tackę na ekspres i zapas kawy w szczelnym słoju. Teraz nie grzebię po szafkach – wszystko mam pod ręką. Nawet w małej kuchni da się zorganizować takie miejsce, tylko trzeba od razu ustalić granice: tu nie kładziemy rachunków ani listy zakupów.

Gdy pierwszy raz zobaczyłam w salonie sprzedaży sofę z tapicerka welurowa w kolorze musztardowym, pomyślałam: to jest to. Ale potem przyszła rzeczywistość małego metrażu. W mojej kawalerce o powierzchni 32 metrów kwadratowych każdy centymetr liczy się podwójnie. Styl skandynawski wydawał się oczywistym wyborem, bo sprzyja optycznemu powiększaniu przestrzeni. Białe ściany, naturalne drewno i kilka starannie dobranych dodatków potrafią zdziałać cuda. Ale uwaga, łatwo wpaść w pułapkę przesady. Zbyt wiele szarych poduszek czy pledy wełniane w każdym kącie sprawią, że wnętrze będzie wyglądać jak z katalogu, a nie jak przytulny dom. Dlatego od początku stawiam na funkcjonalność i konkretne rozwiązania, które faktycznie ułatwiają życie.

Kiedy remont dobiegał końca, przyszła pora na meble. Zdecydowałam się na fronty w kolorze ciemnego dębu z matowym wykończeniem – na nich nie widać odcisków palców, co przy małych dzieciach jest zbawienne. Blat z konglomeratu kwarcowego jest praktyczny, ale waży tyle, że dwóch panów ledwo go wniosło po schodach. Uchwyty wybrałam w czerni, proste i minimalistyczne, ale jeden już się poluzował – pewnie przez codzienne szarpanie. W salonie, który na czas remontu pełnił funkcję jadalni, postawiłam lozko z pojemnikiem na posciel – to był strzał w dziesiątkę, bo zmieściłam tam wszystkie dodatkowe koce i poduszki. Gdy wracaliśmy do normalności, okazało się, że w nowej kuchni brakuje mi strefy śniadaniowej. Musiałam dokupić składany stolik, który po posiłku chowam pod ścianę. W małym metrażu każdy mebel musi mieć podwójne zadanie.

Tapicerka welurowa wymaga odrobiny uwagi. Koty lubią na niej spać, a welur łatwo łapie sierść. Rozwiązaniem jest odkurzacz z miękką szczotką i cotygodniowe przecieranie wilgotną szmatką. Z kolei mechanizm DL w mojej kanapie z funkcja spania działa bez zarzutu od dwóch lat. Ważne, żeby przy zakupie sprawdzić, czy prowadnice są metalowe, nie plastikowe. Plastikowe potrafią pękać przy częstym rozkładaniu. Moja kanapa ma stalowe szyny, które wytrzymują codzienne użytkowanie.

Gdy przychodzą goście, często śpią na kanapie z funkcją spania, która stoi w salonie połączonym z kuchnią. Wtedy kącik kawowy działa jak profesjonalny bar – goście sami nalewają sobie kawę, a ja nie muszę się krzątać. Na blacie zawsze czeka dzbanek świeżo zaparzonej kawy i kubki ustawione na podstawce z korka. Przy okazji, kanapa z funkcją spania ma tapicerkę welurową w kolorze musztardowym, która świetnie kontrastuje z czarnymi akcentami w kuchni. Mechanizm DL w tej kanapie jest łatwy w obsłudze, więc goście sami rozkładają posłanie, a rano zwijają pościel do pojemnika.

Viendo 1 entrada (de un total de 1)
  • Debes estar registrado para responder a este debate.