Remont łazienki krok po kroku. Jak nie zwariować przy generalnym odświeżeniu

Home Foros Cursos de preparación para el ENARM Remont łazienki krok po kroku. Jak nie zwariować przy generalnym odświeżeniu

Etiquetado: 

Viendo 1 entrada (de un total de 1)
  • Autor
    Entradas
    bettyearcher9bettyearcher9
    Participante

Gdybym miała doradzić komuś, kto szuka mebla do małego mieszkania, powiedziałabym: nie daj się skusić na najtańszą wersalkę z marketu. Postaw na tapczan rozkładany z mechanizmem DL, materacem piankowym minimum 14 cm i stelazem listwowym. Tapicerka welurowa będzie praktyczna i elegancka, a pojemnik na pościel uratuje cię przed bałaganem. To mebel, który naprawdę działa w codziennym życiu, a nie tylko ładnie wygląda na zdjęciu w katalogu.

Oświetlenie to kolejny element, który często bagatelizujemy. Główna lampa sufitowa to za mało. W sypialni potrzebujecie światła punktowego przy łóżku do czytania i delikatnego, nastrojowego światła, które nie razi w oczy wieczorem. U siebie zamontowałam kinkiety po obu stronach łóżka z regulowanym ramieniem. Dają one światło dokładnie tam, gdzie go potrzebuję, a nie rozświetlają całego pokoju. Jeśli nie macie możliwości podłączenia przewodów, postawcie na lampkę na szafce nocnej z ciepłą żarówką o mocy 2700 kelwinów. Taka barwa sprzyja wyciszeniu i przygotowuje organizm do snu. Unikajcie zimnego, białego światła w sypialni. Ono pobudza i utrudnia zasypianie. Wiem to z własnego doświadczenia, gdy przez tydzień próbowałam czytać przy ledowej taśmie, którą zamontowałam za zagłówkiem. Skończyło się wymianą na cieplejszą.

Kiedyś myślałam, że ergonomia w kuchni to fanaberia dla tych, którzy mają willę z ogrodem i kuchnię wielkości salonu. Dopiero gdy po kilku latach gotowania w malutkim bloku zaczęły mnie boleć plecy i nadgarstki, zrozumiałam, że to nie luksus, a konieczność. W kuchni spędzamy przecież godziny, a każdy centymetr ma znaczenie, szczególnie gdy metraż nie rozpieszcza. Moja pierwsza kuchnia miała blat na wysokości 85 centymetrów, a ja mam 175 wzrostu – po obraniu ziemniaków na zupę czułam się, jakbym schylała się po coś z podłogi przez pół godziny. Zaczęłam więc szukać rozwiązań, które połączą funkcjonalność z wygodą, nie rezygnując przy tym z estetyki.

Ostatnio w jednym z mieszkań urządzałam kącik dla nastolatka, który potrzebował oddzielić strefę nauki od snu. Tapczan rozkładany z pojemnikiem na pościel sprawdził się idealnie, bo w ciągu dnia chłopak miał wolną przestrzeń na biurko i regał, a wieczorem rozkładał łóżko bez przesuwania mebli. Mechanizm DL jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet dziecko. W dodatku tapicerka welurowa w kolorze antracytowym nie pokazywała śladów po długopisach ani okruszków z kanapek, co okazało się zbawienne.

Kiedy już zdecydujecie, czy będzie to łóżko z pojemnikiem na pościel, czy kanapa z funkcją spania, przychodzi czas na ustawienie mebli w przestrzeni. W sypialni o metrażu poniżej dziesięciu metrów nie ma miejsca na błędy. Łóżko ustawiam zawsze tak, żeby mieć swobodny dostęp do obu stron. Nawet jeśli śpicie sami, wstawanie z jednej strony jest niewygodne i szybko was zmęczy. Stelaz listwowy pod materacem piankowym wymaga też odpowiedniej wentylacji. Nie stawiajcie łóżka bezpośrednio przy kaloryferze i nie przysuwajcie go ciasno do ściany, jeśli nie ma szczelin. Wilgoć, która gromadzi się pod materacem, może prowadzić do pleśni. W jednym z wynajmowanych mieszkań miałam taki problem. Wystarczyło odsunąć ramę o pięć centymetrów od ściany, żeby problem zniknął. Czasem drobna zmiana w ustawieniu ratuje całą aranżację sypialni.

Dużym plusem jest też to, że tapczan rozkładany nie wymaga specjalnej pościeli. Możesz użyć zwykłego prześcieradła z gumką, bo materac piankowy ma standardowe wymiary 90×200, 120×200 lub 140×200. Nie musisz kupować dedykowanych pokrowców ani martwić się, że coś nie będzie pasować. Wystarczy położyć ochraniacz na materac i gotowe. To szczególnie ważne, gdy masz ograniczoną szafę i nie chcesz trzymać osobnego kompletu pościeli tylko na gości.

Stoję w swojej kuchni trzeciego dnia po remoncie i zastanawiam się, dlaczego projektant uznał, że blat do krojenia warzyw ma być na wysokości moich bioder, a nie ramion. Pochylam się nad nim, bolą mnie plecy już po dziesięciu minutach siekania cebuli. To klasyczny błąd ergonomii w kuchni, który popełniają nawet doświadczeni architekci wnętrz. Właśnie dlatego, zanim kupisz kolejną designerską płytę indukcyjną, przemyśl, jak twoje ciało będzie się poruszać między szafkami. Zasada jest prosta: najczęściej używane rzeczy trzymaj na wysokości wzroku, a ciężkie garnki w szufladach poniżej blatu. Pamiętam mieszkanie znajomej, gdzie piekarnik był zamontowany na wysokości kolan i codzienne wyciąganie blachy z rosołem groziło oparzeniem. Ergonomia w kuchni to nie luksus, to konieczność dla kręgosłupa.

Z drugiej strony, jeśli macie więcej niż czternaście metrów na sypialnię, warto rozważyć łóżko z pojemnikiem na pościel. To rozwiązanie, które docenicie zwłaszcza wtedy, gdy w szafie brakuje miejsca na zapasowe kołdry i poduszki. W swoim mieszkaniu zamówiłam takie łóżko na wymiar, bo standardowe 160×200 okazało się za krótkie dla mojego wzrostu. Rama ma wbudowany stelaz listwowy, a pod spodem ogromną skrzynię, do której wsuwam letnią pościel i pled gościnny. Problem z miejscem na przechowywanie zniknął natychmiast. Wcześniej trzymałam wszystko w walizkach pod łóżkiem, co wyglądało fatalnie i strasznie kurzyło. Teraz mam porządek, a dodatkowo mogę schować tam buty poza sezonem. Pamiętajcie tylko o jednym. Wybierając łóżko z pojemnikiem, sprawdźcie mechanizm podnoszenia. Niektóre tanie konstrukcje wymagają takiej siły, że codzienne podnoszenie staje się mordęgą.

Viendo 1 entrada (de un total de 1)
  • Debes estar registrado para responder a este debate.